Da , poti !

Cu totii sustinem ca stim, insa putini dintre noi constientizam nivelul de poluare la care s-a ajuns.
Fie ca vorbim de salubritatea din spatele blocului , de gropile de gunoi mai mult sau mai putin conforme de la marginea orasului ,de topirea ghetarilor sau de distrugerea stratului de ozon ,putem ajunge fara doar si poate la o concluzie brutal de adevarata: avem in ADN-ul nostru ca specie “abilitatea” de a ne autodistruge . Lent , dar sigur din pacate. Si dintre toate scenariile posibile ce pot duce la disparitia rasei umane ,autodistrugerea pare varianta cea mai plauzibila .Si nu in 2012 cand se termina calendarul mayas , si poate nici in 200-300 ani , insa categoric suma tuturor actiunilor noastre va duce la extinctia rasei umane . Indiferenta , nepasare , ignoranta sau lipsa de informare, fiecare imbratisam o “scuza” sau alta, fara sa ne asumam raspunderea pentru actiunile noastre , acum , cand inca mai putem salva ceva .Inca mai putem prezerva resursele , inca mai putem schimba ceva in bine .
Nu sunt adeptul cliseelor , “mai bine mai tarziu decat niciodata” imi suna mai mult a replica de film hollywoodian, insa ce facem atunci cand va fi fost prea tarziu ? Vom incepe , evident, sa tragem concluzii transante: “trebuia sa facem x, trebuia sa facem y, am gresit cand nu am facut z “ . Si atunci , de ce sa nu incepem cu ce putem face fiecare dintre noi, de ce nu astazi , de ce nu chiar acum ?. Stiu , e mai dificil la inceput , comoditatea si sedentarismul s-au mulat perfect peste economia de consum in mijlocul careia ne aflam si pe care o alimentam in mod continuu si repetat . Pare exagerat sa scoti din priza electrocasnicele atunci cand nu le folosesti , pare lipsit de sens sa strangi selectiv deseurile menajere, pare complet fara noima sa mergi la piata pe jos sau cu bicicleta in weekend . Dar CONTEAZA !
Poate parea in van cand vezi cum zboara mucurile de tigara din SUV-uri cu geamuri fumurii, sau cand te plimbi in parc si te izbesti de un P+15 , dar lucrurile mari se fac cu pasi marunti . Incepe cu tine pentru a putea sa astepti de la altii . Ai puterea si responsabilitatea sa faci ceea ce trebuie.
Acum opreste aerul conditionat ….merge de prea mult timp in gol , inchide calculatorul cand pleci de la birou ….chiar daca o sa dureze mai mult pana se initializeaza Windowsul maine, stinge lumina , iar cand ajungi acasa , intra din curiozitate pe minunea asta tehnologica numita world wide web ….vei constata ca nu esti singurul caruia ii pasa !

Comentarii

  1. E mai usor sa previ decat sa repari! E adevarat...
    "Lumea oricum se va duce de rapa, de ce sa ne mai pese?" Credeam ca mentalitatea asta o au decat romanii, dar nu... nu doar romanii, ci toate natiile, toata rasa umana....
    Ne-a inzestrat Dumnezeu cu abilitatea de a complica lucrurile, ne-a inzestrat cu egoism, cu invidie... si lista continua; daca am fi avut simplitate in gandire, daca nu ne-ar fi rusine sa fim noi insine..poate lumea asta ar mai avea o sansa.

    Sunt sceptic. Desi acel 1% de speranta care a ramas si va ramane.
    Imi place ideea de "verde", dar ..Doamne! Da-mi Doamne puterea sa pot si aplica asta.... ca inca sunt la "incepatori"
    Ma-nclin

    RăspundețiȘtergere
  2. "Be the change you want to see in the world". Mahatma Gandhi

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Earthbate - Campionatul de dezbateri pe tema schimbarilor climatice

Sunt verde !

Mentalitati