Sunt verde !

Stiu ,e la moda sa sustii asta! E foarte important sa fii ECO . Poti opta pentru un speech eco , un sacou verde la o conferinta , un banner eco friendly considerabil de mare pe site sau un fundal verde fosforescent pe pagina de Hi5, asta e trendul … tendinta asta green chiar e la moda si prinde . Bine , inca nu stii ce e acela efectul de sera sau cum sunt poluate apele si solurile patriei , nu intelegi de ce se produc alunecarile de pamant sau de ce se topesc ghetarii, dar asta conteaza mai putin. Le afli pe parcurs . Important e sa fii la moda. Sa fii eco e un fel de accesoriu must have ,un fel de geanta Hermes intr-o cafenea din Dorobanti , o pereche de Manolo Blahnik la un coafor cu circuit inchis ( unde poti lejer sa iti mentii un look in trend cu o suma modica, echivalentul a doua trei salarii minime pe economie ) sau o masina cu cel putin 8 cilindri de pe strada Radu Beller. Nu conteaza ca mergi cu cisterna de combustibil dupa tine, daca e mare , tare , eventual alba , cu un numar de inmatriculare personalizat cu W, esti apt de a servi o cafea in zona. In fond, domne’,daca trebuie ,trebuie !
Dar ce inseamna sa fii verde ? Este de ajuns sa fii de acord ca trebuie sa protejam speciile pe cale de disparitie, sau ca defrisarile necontrolate isi fac resimtite efectul din ce in ce mai mult ? Este suficient sa realizezi ? Este ok sa nu te implici?
Evident, NU !
Intrebarea este, ce faci atunci cand realizezi ca nu e de ajuns ? Vinzi casa , masina , iti dai demisia, te refugiezi in codru , te calugaresti si incepi sa traiesti in armonie perfecta cu natura? Este o optiune. Putin viabila daca ma intrebati pe mine. Hai sa incepem cu lucrurile mai la indemana. Nu arunca gunoaie din masina , nu scutura scrumiera la semafor! Nu lasa incarcatorul telefonului mobil in priza si dupa ce acesta si-a indeplinit functia pentru care a fost creat! Nu iti cere nimeni sa inlocuiesti toata aparatura din casa cu una mai economica si mai performanta , sau sa iti achizitionezi o masina Hybrida . Poate nu iti permiti . Grav ar fi sa iti permiti si sa nu o faci . Pana una alta , haideti sa aruncam deseurile de sticla in tomberonul verde, hartia in cel albastru iar plasticul in cel galben .Nu vom schimba mentalitatea si nici stilul de viata al tuturor nici in momentul in care o vom face , nici intr-o saptamana , poate nici intr-un an, doi , cinci , dar trebuie sa incepem de undeva. Puterea exemplului nu trebuie subestimata.
Asa ca va invit si va rog , sa trecem peste superficialitatea care , desi o negam cu vehementa , ne caracterizeaza deseori . Putem fi “verde” si fara bravada.Putem participa ca voluntari la o plantare de copaci fara sa aparem “pe sticla”, putem ajuta la strangerea deseurilor din parc fara sa dam vreun interviu si in mod sigur putem fi civilizati fara sa ne premieze cineva pentru asta. Am pus normalitatea pe un piedestal , am ajuns sa imortalizam momentele de bun simt si sa facem rating si audienta cu rubrici de genul “smecheri de Romania”, cand tot ce ar trebui sa facem este , fiecare, pe particica noastra, in micul nostru ecosistem , sa gandim putin in perspectiva inainte sa actionam.
Apropos , cati dintre dumneavoastra ati stins lumina pe 28 Martie? Da ,la 20:30 a fost Ora Pamantului ! Si da , tot atunci a jucat si nationala Romaniei de fotbal!

Comentarii

  1. Imi place mult remarca ta: putem fi 'verde' si fara bravada....Daca sufletul tau tanjeste dupa verdele crud, abia sarutat de roua din zori.., vei simti placere si satisfactie sa plantezi un pom si sa ocrotesti tot ce inseamna mediu inconjurator....

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este. In general, cei care fac, nu au timp de bravada

    RăspundețiȘtergere
  3. Subscriu la opinia ta si cred ca ne intrebam impreuna: If going green is trendy, what will happen when it will run out of style?

    RăspundețiȘtergere
  4. @madalina
    Probabil ca abia atunci vom putea face recensamantul celor care sunt cu adevarat verzi

    RăspundețiȘtergere
  5. O SEARA FRUMOASA NU POATE SA APUNA FARA O CLIPA DE POEZIE NEMURITOARE, PE CARE TE INVIT SA O GUSTI.....draga tizo, sa ai o noapte senina!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa fii verde e intr-adevar un trend...dar daca e u trend suficient de viral incat sa curpinda toata tara, excelent!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Earthbate - Campionatul de dezbateri pe tema schimbarilor climatice

Mentalitati